تازه های نشر

دفاع مشروع؛بررسی فقهی مسئله ترور

کتاب «دفاع مشروع؛ بررسی فقهی مسئله ترور از دیدگاه امام خمینی(ره)» به همت جمعی از محققین و زیر نظر مدرسه عالی امام خمینی(ره) و موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) نمایندگی قم و توسط موسسه چاپ و نشر عروج منتشر شد.

به گزارش رساله حقوق به نقل از جماران، عبارتی که خواندید، نخستین جمله از پیشگفتار کتاب تازه منتشره موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) با نام «دفاع مشروع» است که به بررسی فقهی مسئله ترور از دیدگاه امام خمینی(ره) پرداخته است.
    این کتاب مشتمل بر ۱۵ مقاله و یک سخنرانی با محوریت مفهوم شناسی دفاع مشروع، بررسی دفاع مشروع در دیدگاه امام خمینی و فقه شیعه، مفهوم شناسی تروریسم در نگاه حقوق بین الملل و امام خمینی(ره)، مقایسه دفاع مشروع در نگاه امام خمینی(ره) و حقوق بین‌الملل و بررسی ترورهای اوایل انقلاب اسلامی است که حاصل برگزاری همایشی سراسری و مشترک، توسط جامعة المصطفی العالمیه و مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، با نام «دفاع مقدس و تفاوت آن با ترور» است که گزارش فعالیت‌های علمی و پژوهشی آن به اختصار در این کتاب منعکس شده است.
    در پیشگفتار این کتاب آمده است: هم از دیدگاه فقه ما و هم از دیدگاه حقوق بین‌الملل ، اصل اولی بر صلح و زندگی مسالمت‌آمیز استوار است و توسل به زور به هیچ وجه جایز نیست‌؛ مگر در دو صورت دفاع مجازات مجرم و در غیر از این دو صورت، توسل به زور به هر بهانه‌ای که باشد از نگاه فقه ما و از نگاه حقوق بین‌الملل محکوم است.
    همچنین در بخش دیگری از این پیشگفتار و در باب مفهوم دفاع مشروع خاطر نشان شده است:‌ اصل مشروعیت دفاع در فقه ما، در دو حوزه مطرح شده است: الف) دفاع سازمان یافته نظامی از کشور و از اساس دین. این بحث را فقهای ما در مبحث جهاد مطرح کرده اند که در آن جا جهاد را فقه شیعه به جهاد ابتدایی و جهاد دفاعی تقسیم می‌کند و در جهاد دفاعی هیچ کدام از شرایطی که در جهاد ابتدایی هست را لحاظ نمی‌کند. ب) دفاع شخصی که فردی یا گروهی است که از جان، مال، عرض و ناموس انجام می‌گیرد. فقهای ما این مبحث را از آغاز اجتهاد در کتابهای فقهی مطرح کرده اند.
    کتاب «دفاع مشروع»، در ۶۳۴ صفحه، هم اکنون، در شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و با قیمت ۲۸۰۰۰ تومان، در دسترس دانشجویان، طلاب و علاقمندان حوزه فقه و حقوق قرار گرفته است.